måndag 3 mars 2014

Människan farligaste rovdjuret

I djurparken i Järvsö, Järvzoo, finns en fräsch och intressant utställning – Rovdjurscentret De 5 stora. Det handlar alltså om Sveriges fem stora rovdjur: Varg, björn, lo, järv och – människa.
Nu när Europa står vid randen av en ny stor konflikt kan det vara läge att citera några Järvsö-rader om människan.
Människan är en av de få djurarter, kanske den enda, som har förmågan till medkänsla, även i grupp. Till och med gentemot individer av andra arter. Förmodligen är vi också den enda arten med biologiskt grundad moral och samvete.
Men trots detta, och trots att människan har en ovanligt klen tanduppsättning och dessutom helt saknar klor, får hon anses som oerhört farlig. Människan är i själva verket den absolut farligaste djurarten i världen - både för sig själv och för alla andra djur.
Särskilt i samband med alkohol och extrem religiös eller politisk tro. Revirkonflikter mellan flockarna är vanliga och resulterar regelbundet i allt från slagsmål till världskrig.
Hur mycket tid hon ägnat åt att försöka utrota de andra fyra stora rovdjuren är det ingen som vet. Men ännu mera tid har hon använt till att ta död på exemplar av sin egen art, i flera fall med mycket stor framgång.
Under andra världskriget till exempel, dödade människor tiotals miljoner andra människor, och det bara i Europa.
Under stenåldern använde människorna mest spjut, klubbor och yxor mot varandra, men efterhand förfinades vapnen via pilbågar och gevär till dagens osannolikt ruskiga kärnvapen och kemiska stridsmedel. De senaste åren har flera krig pågått samtidigt någonstans i världen.
Enbart i USA blir någon skjuten var tredje minut, trots att det är fredstid.
Var och varannan vecka avslöjas nya massgravar från massakrer i länder som Bosnien, Kosovo, Rwanda, Sudan eller Tjetjenien. I Sverige har med åren till och med små bråk som att inte bli insläppt på en nattklubb, barn som bråkar i en sandlåda, eller en felparkering slutat med övervåld och människors död.
Människan får nog klassas som den grymmaste av alla jordens arter, detta eftersom hon inte bara nöjer sig med att döda.
Trots svält och sjukdomar ägnar hon häpnadsväckande mycket tid och pengar åt att hitta på tortyrredskap för att förlänga lidandet. När medmänniskan till sist har dödats tar man inte ens tillvara köttet, utan hon bränns upp eller begravs under jord, till glädje bara för maskar och insekter.
Farligast för sig själv, under fredstid, är dock människan när hon åker bil. I Sverige dödas varje år flera hundra människor, och ännu fler skadas svårt i trafikolyckor på våra vägar. Dessutom blir tusentals renar, rådjur, älgar, rävar och många andra djur trafikdödade på samma sätt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar