lördag 15 februari 2014

Tack Norrland för Charlotte Kalla!

Ett par veckor var fjärde år tillåts de plötsligt stå i strålkastarljuset. De lämnar storskogarna, älvdalarna och bergssluttningarna i Tärendo, Tärnaby, Sollefteå, Storuman och allt vad småorterna i Norrlands inland heter och åker skidor så fort och envist och bra att de inte bara skördar medaljer, utan också stakar rätt in i våra hjärtan.
Norrlands inland är i kris med en avfolkning som borde få varenda svensk politiker att lägga pannan i djupa veck. Men nix. Istället förs en låt-gå-politik där flyttströmmarna till framför allt Stockholm ses som en naturlag.
Någon motkraft finns inte sedan centerpartiet lämnade glesbygden åt sitt öde, för att istället fokusera på Stureplan.
De statliga jobben i småstäderna avvecklas följaktligen och flyttas till större städer.
Och Arbetsförmedlingens tf chef Clas Olsson underströk läget genom att säga att "unga människor ska flytta till storstäderna där jobben finns".
Alltför ofta känner man en obehaglig underton att de norrlänningar som bor kvar där uppe är lågbegåvade bidragstagare som borde tvingas söderut fortast möjligt.
Men så kommer vinter-OS och så kommer Charlotte Kalla från Tärendö på den norrbottniska skogstundran och så jublar vi plötsligt över dessa underbara norrlänningar som gång efter gång visar att svenskt stål biter.
Det kanske är bäst att det bor några kvar där uppe i kylan och snön? Så att vi kan fortsätta att heja fram våra svenska skidhjältar? Eller?

För övrigt tycker jag...

...att Charlotte Kalla är en alldeles fantastisk människa med en extraordinär vinnarskalle. Såg ni fradgan i hennes mun strax innan hon stupade efter guldmålgången i stafetten? Sådan fradga brukar man bara se i hästars mungipor när de tagit ut sig ordentligt. Tack för att du finns Kalla! Och tack alla norrlänningar för att ni ger oss så fantastiska skidstunder!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar