fredag 17 april 2015

Svar om etanolen

Här kommer svaret från Åsa Romson, via en departementssekreterare.
Tydligt och klart? Nja...

Hej Ulf,

Tack för ditt mejl om etanol.  Jag jobbar på Miljö- och energidepartementets kommunikationssekretariat och hjälper statsråden att hantera en del av de brev de får

Regeringens ambition är 100 procent förnybar energi på sikt. Användningen av fossila bränslen ska minska, och investeringarna i klimatomställningen ska öka. För hållbara biodrivmedel gäller i dag viss befrielse från energiskatt och hel befrielse från koldioxidskatt.
Skattebefrielsen har hittills i sin helhet betraktats som ett driftsstöd av Europeiska kommissionen enligt EU-rättens statsstödsregler. En av förutsättningarna för att ge statsstöd är att stödet är nödvändigt.
Detta innebär bl.a. att biodrivmedlen inte får bli billigare än de fossila bränslen de ersätter, dvs. de får inte överkompenseras. I syfte att minska risken för att E85 och låginblandad etanol överkompenseras föreslås att befrielsen från energiskatt på E85 och låginblandad etanol minskas. Detta förslag föreslås träda i kraft den 1 december 2015.

För att nå ambitionen om 100 procent förnybar energi  krävs fler åtgärder.  Regeringen arbetar nu med att se överbefintliga styrmedlen på området. En viktig utgångspunkt är att kommande styrmedel ska vara långsiktiga.

Vänliga hälsningar

Viktoria Chlot
Departementssekreterare

Miljö- och energidepartementet
E-post: m.registrator@regeringskansliet.se
Telfonväxel: 08-405 10 00
Webbplats: www.regeringen.se/miljo
Följ oss på blogg.miljodep.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar