måndag 29 augusti 2016

Plastbanta med Bertilsson!



 Banta – ett av den neurotiska samtidens mest uttjatade ord. Och precis när man själv, efter mycket möda och stort besvär, lyckats bli av med sju kilo under en tvåårsperiod är det dags för en ny bantningstrend:

Plastbanta.

 ”De fem mest populära kändisdieterna. Platt mage till beachen. Bränn fett i rekordfart.” Alla de där mirakeldieterna som vi matas med morgon, middag, kväll står mig upp i halsen. Urk…

Varför måste vi krångla till allting? Vad det hela handlar om är ju egentligen busenkelt. Om vi stoppar i oss mer energi än vad vi gör av med – då går vi upp i vikt. Och om vi förbränner mer energi än vad vi stoppar i oss – då går vi ned.

Själv har jag under ett par år minskat portionerna och sockerintaget samtidigt som jag spelat mer tennis och gått fler raska promenader. Simsalabim, sju kilo lättare.

Hur svårt kan det vara? Nä då verkar det mer komplicerat att plastbanta, det vill säga minska sitt plastberoende. Det här gäller ju inte bara den egna individens väl och ve utan faktiskt om jorden ska kollapsa eller inte. 

Ni har nog tagit del av de otäcka forskarrapporter som säger att år 2050 kommer haven att innehålla mer plast än fisk, om vi fortsätter som om ingenting hänt. Läst om valar som dött på grund av att de haft 20 kilo plast i buken. Eller om avloppsvatten med mikroplast från tvättade fleecetröjor, skönhetskrämer, konstgräsplaner etc.

Mot den bakgrunden känns det faktiskt inte särskilt konstigt att vi nu uppmanas att plastbanta. Att ta med tygkassar till mataffären. Att förvara maten i glasburkar. Att satsa på smörknivar av nedbrytbar ene istället för onedbrytbar plast.

Lätt är det inte. I mobilerna, i datorerna, i leksakerna, i kläderna, i husen vi bor i… Plast precis överallt.

När vi en dag fick för oss att scanna av vår plastanvändning där hemma kom jag att tänka på att diskmaskinstabletterna hade ett tunt plasthölje kring sig. Ett hölje som ska sitta kvar och smälta bort under diskningen.

Poff, plasten anses tydligen bara försvinna upp i tomma intet. Eller bidrar den till all mikroplast som fiskarna vi äter får i sig?

Jag skickade frågan till den statliga övervakningsmyndigheten Kemikalieinspektionen. Där svarade kommunikatören Sara Arndt:

– När det gäller frågan om diskmedeltabletter hänvisar vi till Naturvårdsverket som har ett regeringsuppdrag att identifiera källor till mikroplast i havet.

När jag passade bollen vidare till den statliga övervakningsmyndigheten Naturvårdsverket och dess presschef Anneli Nirvén svarade hon:

– Nej, vi har inte undersökt detta. Hör med Naturskyddsföreningen, de gör undersökningar på konsumentbaserade produkter.

Så staten överlåter till föreningslivet att ta ansvar för utsläppen av mikroplast i haven?

– Nej, det gör vi inte. Det jag hänvisar om är disktabletter som du frågade om. Mikroplaster i stort kan du tala med oss om.

Slutligen, på Naturskyddsföreningen svarade kommunikatören Lisa Sandbladh:

– Den frågan är tyvärr svår för oss att svara på då vi inte har undersökt de olika produkterna. Vi rekommenderar alltid Bra miljöval-märkta produkter för att vara på den säkra sidan.

Expertisen, de som borde veta, har alltså inte en susning. Och att de statliga myndigheterna Kemikalieinspektionen och Naturvårdsverket skickar frågan vidare till en förening känns väl… sådär.

Nåväl. Det är alltså upp till oss konsumenter att ”diska” de här tabletterna.

Lystring gott folk! Plastbanta med Bertilsson och få ett gott samvete på tio dagar.

Börja förslagsvis med att bojkotta diskmedelstabletter med ett tunt plasthölje som påstås försvinna upp i tomma intet inne i diskmaskinen!