onsdag 29 januari 2014

Vilket drag om skolan!

Vilket drag det blev kring min krönika i Succé om skolan och vuxenvärldens kapitulation och mina skolfunderingar här på bloggen.
Mejlen har dråsat in. Nästan alla tyckte uppenbarligen att det var ord i rättan tid, utom två som tyckte att jag kan dra något gammalt över mig.
Jag drar ett mejl ur högen... Få se nu... Vilken tur, ett som stryker medhårs:

"Hej Ulf,

Vill bara tacka för den krönika du skrev i Succé kring den
skolsituation vi har i Sverige idag.
Jag har själv arbetat inom grundskolan i många år och är förälder till
två idag vuxna killar.
Många kloka och tänkvärda ord.
Hoppas många läser det du skrivit och tänker till.
Det räcker inte med nya läroplaner,nya betygssystem,skriftliga
omdömen...
Jag tror du uttrycker det många tänker men inte vågar säga högt.
Du behövs i debatten!

/Annika"

fredag 24 januari 2014

Skolan förr och nu

torsdag 23 januari 2014

Någon som tror Rudholm?

Nyköpings chef över grundskolan, Eric Rudholm, har sagt upp sig.
Att Rudholm fått öknamnet Rudis, även i lärarrummen, ger en hint om att han kommer att saknas av få lärare, elever och föräldrar.
Det har blåst stormstyrka kring Rudholm, divisionschefen Krister Pettersson och Nyköpings skolpolitiker den senaste tiden.
Inte så konstigt eftersom en massa högstadieskolor läggs ned för att centralisera eleverna till en ny stor högstadieskola på Tessinfältet.
Och inte så konstigt eftersom Rudholm och Pettersson drivit fram beslutet om att lägga ned profilklasserna på Borgis.
Exempelvis stoppas de populära musikklasserna. Klasser där eleverna stortrivs och presterar bra skolresultat. Rudholm och Pettersson förklarar att de vill ha ”möten mellan kan och kan ej” i skolan och att det ger bättre skolresultat i det stora hela.
Detta betyder i klartext att de bästa och mest motiverade klasserna ska bort. Högpresterande elever ska blandas ut i vanliga klasser för att hjälpa de lågpresterande att utvecklas.
En vacker tanke, men den fungerar knappast i praktiken. Istället blir det säkert så att de lågpresterande plockar ner de högpresterande med hjälp av klassiska tillmälen som ”din jävla plugghäst”.
Lägg ned mångfalden och centralisera. Lägg ned spjutspetsarna och de goda exemplen och låt medelmåttigheten bilda norm.
Det är kontentan av Eric Rudholms insats som skolchef i Nyköping.
– Jag sjappar inte för att det börjat blåsa, kommenterar Rudholm i SN.
Någon som tror honom?





tisdag 21 januari 2014

Snippmålningen

Nyköpings kommun är inte svensk mästare på upphandlingar. Långt därifrån.
Efter mängder av missade miljoner i byggsvängen – centralköket på Borgis är skräckexemplet – har man nyligen betalat 40 000 kronor för en snippmålning i nya högstadieskolan, som nu ska målas över.
Se http://www.aftonbladet.se/nyheter/article18196310.ab
Hur kan kommunen ge konstnären fria händer och sedan ändra sig? Ger man någon fria händer så gör man väl det utan prut?
Å andra sidan kan jag inte begripa att man inte diskuterade fram några ramar för konstnären Carolina Falkholt att hålla sig inom.
Det är ju det samma som att jag får 100 000 kronor av kommunen i förskott för att göra en tidning, strunt samma vad den innehåller.
Och så sätter jag igång och gör en tidning som handlar om att Nyköping borde kallas Grönköping, att Urban Granström är kass, att oppositionen är tandlös och så vidare.
Det känns som att kommundirektören Erik Carlgren har en del att ställa till rätta när det gäller kommunens upphandlingar...

För övrigt tycker jag...
...att det är helt rätt att måla över snippan när det nu blev som det blev. Ett skrevande underliv är alltid ett skrevande underliv, oavsett om färgerna är vackra eller om motivet är en kvinna eller man. Det här handlar inte om feminism eller könskamp, det här handlar om vanlig hederlig anständighet. Och att alla elever, oavsett livsåskådning eller religion, ska känna sig bekväma i skolan.

torsdag 16 januari 2014

Vinterns första skidtur

Du är ute på vinterns första skidtur och du tycker att det flyter på rätt bra fast du är stel och ovan och spåren är sisådär. Men plötsligt kör det om en figur som har ungefär samma märkliga och kämpiga och krumma skidteknik som Sven-Åke Lundbäck och du börjar gnola Ola Magnell och "Du har känslan men inte rätta viljan" medan du moloket tänker att det kanske till och med är så att du varken har känslan eller den rätta viljan...

För övrigt tycker jag...

...att längdskidor är en suverän träningsform.

söndag 12 januari 2014

Hundraåringen och Amadeus

Var och såg Jonas Jonassons Hundraåring på bio härom dagen och visst är det roligt att se en massa sörmländska sommarmiljöer och visst är Robert Gustafsson lysande i huvudrollen, men ursäkta, det här innehållet, vad handlar det om, egentligen?
Det bärande spåret, förutom att hundraåringen är på flykt undan sitt hundraårskalas på hemmet, är att att han i sitt tidigare liv gillade bomber och explosioner och att han som en följd av detta fick träffa en handfull diktatorer under mer eller mindre löjeväckande former.
Att sorglöst supa med Stalin och rädda livet på Franco och senare tjäna pengar på att sälja den spanske envåldshärskarens pistol, kan inte det karaktäriseras som ett glättigt försök att göra vidriga despoter rumsrena?
Om textförfattare Jonasson hade haft något annat uppsåt än att tjäna pengar hade han väl låtit Hundraåringen åtminstone försöka ändra på diktatorernas agenda och spara så många liv och lidanden som möjligt?
Istället för att larva med eller rädda livet på dem?
Jag bara frågar.

För övrigt tycker jag...
...att Johan Rabaeus gestaltning av den omåttligt avundsjuke Antonio Salieri i Amadeus på Dramaten är fullständigt storartad.



måndag 6 januari 2014

Livet är ändå en fest

Flera har varit inne på min blogg och kollat hur det gick för mig som nominerad på travgalan på Sundbyholm i lördags och eftersom här inget stod så antog de att jag inte blev utsedd till Årets travamatör och det är naturligtvis så det är.
Man biter ihop och applåderar vinnaren och försöker se glad ut och man har en känsla av att ha lyckats skapligt med det även om det spände rätt mycket i mungiporna i ungefär 30 sekunder.
Men livet är ändå en fest och man äter och dricker och skrattar och dansar och surrar och man tar en runda bort till vinnaren och gratulerar och så tar man frugan under armen och åker hem till hotellet i Eskilstuna i en överfull bil och så knoppar man in som en klubbad oxe. Och morgonen därpå går livet vidare och man har liksom inte en tanke på att meddela världen att man inte vunnit.
Men nu är det ändå gjort.

För övrigt tycker jag...
...att man ska vara glad för att man lever och har hälsan och inte ledsen för en futtig liten obetydlig tävling... Men nästa år... Grrr... Då ska jag ta dom...


onsdag 1 januari 2014

Status quo

Och det är nyårsdag och huvudet går på halvfart och det är drösvis med kvarlämnade och utbrända fyrverkeribatterier på allmänningen nedanför huset och det är förstås någon annan som ska städa undan och jag funderar över om denna någon annan är jag eller grannen eller kommunen.
Men nu gäller det att inte fastna i bitterhet det första man gör 2014 utan nu gäller det att försöka vara nöjd och glad och göra bokslut med 2013.
Och visst, man ska ligga lågt och man ska inte förhäva sig och allt det där men har man under året fått pris på en gala på Skeppsholmen för Sveriges bästa kundreportage och har man nominerats som Årets travamatör på hemmabanan Sundbyholm så måste man väl ändå ha gjort något rätt på jobbet och fritiden?
Å andra sidan har man som vanligt glömt, försummat, slarvat, gjort och sagt fel saker vid fel tillfällen och bettet sig spånigt i största allmänhet och då jämnar väl det bra och dåliga ut sig i slutänden och skapar ett status quo som man har att utgå ifrån under det nya årets första skälvande timmar.

För övrigt tycker jag...
...att det är gott att börja året med ägg och bacon och äppeljuice.