fredag 21 juni 2013

Kemigubbar

Totalt skördas cirka 15 000 ton jordgubbar i Sverige om året, vilket motsvarar cirka 3–4 liter per person och år.
Av någon anledning tycker den moderna svensken att det är viktigare att jordgubben är odlad i Sverige än att köttet, grönsakerna och frukterna är svensktillverkade.
Vad det beror på är oklart, det kan i alla fall inte bero på att den svenska jordgubben är odlad utan gifter.
I genomsnitt besprutas den svenska jordgubben sex gånger. Det är till och med tillåtet att bespruta den så sent som tre dagar före skörd.
Det ekologiska utbudet av jordgubbar är nästan obefintligt, eftersom nästan alla svenskar nöjer sig med kemigubbarna.
Men det gör inte jag. På vårt midsommarbord står obesprutade jordgubbar från Östergötland.
Lite KRAV måste man väl ha på det man serverar sina nära och kära?

För övrigt tycker jag att...
...egenplockade blåbär med mjölk och socker är sommarens bärupplevelse nummer ett. Glad midsommar!

2 kommentarer:

  1. Du kan väl inte skriver om dina kravmärkta jordgubbar UTAN att avslöja din källa? :P

    http://desv.dict.cc/?s=Wer+A+sagt+muss+auch+B+sagen

    SvaraRadera
  2. Har du hittat de obesprutade jordgubbarna i Norrköping? Eller finns det fler gårdar?

    SvaraRadera