tisdag 19 mars 2013

Om hästkött

Apropå den europeiska köttskandalen:
Det finns nästan ingen efterfrågan på hästkött i Sverige. Trots att det smakar gott och är mörare än nötkött.
Hästar har det bra och är mysiga sällskapsdjur. Vi äter hellre anonyma grisar, kycklingar och kor som föds upp i rekordfart i trånga djurfabriker.
Eftersom efterfrågan är så liten är det väldigt få svenska slakterier och charkuterister som hanterar hästkött.
Gustafskorv utanför Borlänge är ett undantag, där har man tillverkat korv och andra produkter av hästkött i hundra år.
Men alla svenska hästar kan inte bli Gustafskorv.
En hästägare som låter avliva och destruera sin häst, utan att den blir livsmedel, tvingas betala runt 5000 kronor.
En del mindre nogräknade hästägare väljer istället att skicka sina hästar till Italien i vidriga containertransporter, för runt 8000 kronor i betalning, eller löser det på andra illegala sätt.
Summa summarum: När svensken inte vill äta hästkött av missriktad omsorg om hästarna, leder det till att många hästar far oerhört illa i slutskedet.

För övrigt tycker jag...
...att det är trist att ICA och Coop överreagerar och kräver att de slakterier som tagit hand om hästar ska lägga av med det. Bara för att man är rädd för spår av häst i sina hel- och halvfabrikat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar