torsdag 24 januari 2013

Ta makten över Rosvalla

Härom dagen hade jag följande debattartikel på SNs ledarsida. Om du inte läst och bor i Nyköping, läs. Om du läst och bor i Nyköping, läs inte.

I Rosvalla har vi ett storslaget sportcentrum, som med sporthallen blir ännu vassare. Få kommuner i Nyköpings storlek, om ens någon, kan uppvisa något liknande. Det kan vi vara stolta över. Men, till vardags går man inte omkring och är stolt hela tiden. I stället irriteras man, exempelvis, över kraftlösa kommunpolitiker och kommunala tjänstemän.
Det är du och jag som via kommunalskatten finansierar pengarullningen på Rosvalla. Ju mer jag betalar, desto mer besviken blir jag när varan eller tjänsten inte håller vad den lovar. Just precis så känns det i fallet Rosvalla.
Det största irritationsmomentet är naturligtvis tennishallen, som fortfarande tre år efter raset inte är återuppbyggd. Gång på gång tvingas vi höra tvehågsna kommunpolitiker och arroganta Peab-chefer från Stockholm säga att frågan är svårlöst. Varpå de skyller på varandra i ansvarsfrågan.
Byggjätten Peab valdes ut – somliga undrar hur – att driva Rosvalla på entreprenad. Utom när det gällde tennishallen, den ägde Peab.
Att försäkringsbolaget krånglat är väl hallägaren Peabs problem, inte tennisklubbens, kommunens eller skattebetalarnas? I min värld är det Peab som fortast möjligt ska stå för kostnaden och uppföra en ny tennishall, på den gamla grunden.
Kommunen kan som uppdragsgivare ­formulera kraven, tyvärr verkar man snarare sitta i knä på Peab. Ty annars hade man gjort klart att ni får bygga sporthallen, förutsatt att ni snabbt återställer tennishallen. Man kunde också lagt till och om ni går in som sponsor i klubbarna på Rosvalla, inte minst hockeyn, så att vi slipper ha ett division ett-lag i en elitseriearena.
I stället har Peab tillåtits förhala återuppbyggnaden. Dessutom vägrar företaget att använda den befintliga grunden och omklädningsdelen, som inte rasade. Peab tänker uppföra den nya tennishallen där tennisens ute­banor nu ligger. Vilket kostar många extra miljoner i markarbeten och flytt av grusbanorna, merkostnader som Peab har för avsikt att skicka till ­skattebetalarna och tennisklubben.
Ett annat irritationsmoment på Rosvalla är den nya stora isytan, eller bandyplanen om ni så vill, som bara kan åkas på när det är minusgrader. Frysaggregaten är på plats, men används inte!
Kommunstyrelsens ­ordförande Urban ­Granström (S) säger att pengar ­saknas. ­Nyköpings kommun ­omsätter 2,5 ­miljarder om året, konstfrysningen kostar knappt en ­promille. Dessutom, om tennishallen byggs på den ­befintliga grunden blir det pengar över till ­bandybanan, och mer därtill!
När det är plus­grader och man vill vinteridrotta är man nu ­hänvisad till några sporadiska timmar ­allmänhetens åkning i Rosvallas hockeyhallar.
När kommunen/Peab bommade igen helt vissa dagar på jullovet hade Norrköping fyra konstfrysta isar öppna, varav en bandybana. Som finansiär av Rosvalla har jag svårt att acceptera att tvingas åka till Norrköping, ­Eskilstuna, Katrineholm, Flen eller Gnesta för att åka skridskor med min familj, när vi är ­jullediga tillsammans.
Summa summarum: Urban ­Granström och Nyköpings kommun måste snarast ta kommandot över Rosvalla och Peab. Om Peab vägrar låta sig styras bör kontraktet sägas upp. Fortast möjligt.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar