söndag 16 december 2012

Westerberg engångsbloggar

Efter att ha åkt tåg mellan Sundsvall och Stockholm och noterat hur alla passagerare befann sig i sin egen värld, uppslukade av sina mobiltelefoner, skrev jag en krönika i Succé om de sociala medierna, som snarare tenderar att bli osociala.
Från Stig-Olov Westerberg kom följande respons, som jag ogärna vill undanhålla er:

Hej Uffe!

Läste Din eminenta artikel i Succé om (O)sociala medier. Jag tror dom flesta, utom fjortisar och några år äldre, känner igen sig i din beskrivning. Den 20-åriga tjejen i tågkupén är ett underbart exempel. Hon tillhör en växande grupp i samhället, som jag skulle vilja kalla ufon. Det är inte vi, käre Bertilsson, som är ufon. Jag brukar passera busstationen vid Teaterparken, och ut ur bussarna strömmar det moderiktiga barbiekopior, helt försjunkna i sina smartphones, uppå vilken ena handen dansar som en lärkvinge. I den andra handen håller dom, tragiskt nog, allt som oftast en cigarett.

Dom två LO-medlemmarna från Byggnads är en annan grupp, som inte blir sociala förrän på kvällen, när fackmötet är slut och dom sitter bakom ett antal whisky i baren och raggar på allt som rör sig.

Liknande scener utspelar sig ibland, när jag varit på fotboll eller hockey. Där kan man se både far och son på läktaren (och ibland hela familjen) sitta och knappa på sina mobiler, utan att säga ett ord till varandra på hela matchen.

Vi är ett gäng 50- och 60 plusare, som brukar träffas hemma hos varandra och käka middag och vi samtalar fortfarande med varandra, även om en och annan mobil med en bild på något barnbarn skymtar förbi vinglaset.

Värre blir det när dagens tonåringar når vår ålder och träffas hemma över en kebabtallrik. Då lär man väl bara höra ett och annat gutturalt läte, som påminner om vårt nuvarande svenska språk.

Istället sitter alla runt matbordet och chattar till/med varandra via sina ännu smartare Iphones/Ipads, och skickar sms/mms och “gud vet vad det heter då”-meddelande till varandra. Bilderna man skickar till varandra är förmodligen tagna minuten innan på någon av dom andra kring bordet....Hjälp! Hur ska detta sluta?

Jag bara undrar: “Ett socialt liv? Var kan dom ladda ner det?”

Sociala hälsningar från en gubbe, som inte vare sig face-bookar, bloggar eller twittrar.

GOD JUL
önskar Stig-Olov Westerberg










Inga kommentarer:

Skicka en kommentar