måndag 20 september 2010

Makeover – även i Nyköping

Fler nyköpingsbor röstade på Fredrik Reinfeldt än på de lokala moderaterna Carle/Wigertz. För sossarna var det tvärtom. Här röstade fler på Urban Granström än på Mona Sahlin.
Att de lokala miljöpartisterna bytt sida och återigen samarbetar med sossarna är förstås huvudförklaringen till att de rödgröna nu tar över i Nyköpings stadshus. En annan viktig förklaring är just det faktum att Nyköpings moderater inte är lika heta som på riksplanet.
Och det beror sannolikt på att moderaterna gjort en rejäl makeover på riksnivå. De nya moderaterna har anammat flera socialdemokratiska ståndpunkter och närmat sig mitten, där de flesta väljare finns.

Moderaterna i Nyköping har däremot fortsatt i samma gamla hjulspår. Jan Carle är en typisk gammelmoderat. Och då syftar jag inte på hans höga ålder, utan på att hans fokus hela tiden ligger på ekonomi, skatter och på att hålla hårt i plånboken. Visioner och framtidssatsningar är inte precis hans starka sida.
För ett kommunalråd i en expansiv kommun räcker det inte med att visa upp ett starkt bokslut.
Det måste synas i folks vardag att det händer något positivt. Skolor, badplatser, cykelvägar, dagis, båtbryggor, idrottsanläggningar, äldreboenden, pendlingsmöjligheter, tennishallar och så vidare får inte försämras, inte slumma igen.
Då är det kört, oavsett hur mycket plus ekonomin än går.
Man får inte heller stänga folkparker, kvinnojourer och så vidare av ideologiska skäl, bara för att de har kopplingar till arbetarrörelsen eller att ordföranden i kvinnojouren är socialdemokrat.

Nu tar Anne-Marie Wigertz över moderaterna. En annan gammal trotjänare, som hittills gett sken av att ämna fortsätta på den gammelmoderata vägen.
Det tror jag är helt fel väg att gå. Om moderaterna ska kunna komma igen till makten i Nyköping måste de göra samma renovering som på riksnivå.
Mitt råd till Nyköpings moderater blir därför:
Föryngra ledningen och föryngra politiken. Nu!

För övrigt tycker jag...
...att det bara är att acceptera att Sverigedemokraterna tagit sin in i riksdagen. Oavsett vad man tycker är det ett kvitto på att demokratin fungerar.
...att det är mycket trist att ett rasistiskt parti fått en vågmästarroll.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar